Kentekenregistratieplicht

gepubliceerd op: 01/02/2021

Ongetwijfeld krijgt u via allerlei kanalen informatie over de kentekenregistratieplicht. Hierbij wat aanvullende praktische informatie in het aanvraag-traject voor uw bestaande voertuigen.

Wat registreren?
Door de variëteit aan landbouwvoertuigen is het soms lastig te bepalen wat wel/niet geregistreerd dient te worden voor gebruik op de openbare weg. Gebruik de keuzehulp van RDW (https://lis.rdw.nl/) hiervoor.
Tip: registreer bij twijfel altijd, gezien de geringe kosten hiervan en de onvoorwaardelijke acceptatie door RDW in 2021. Ook zal een geregistreerd voertuig later eenvoudiger te verkopen zijn.

Voordat u gaat registreren bij RDW.
Alvorens te registreren maakt u het best zelf een overzicht van de te registreren voertuigen. De volgende gegevens worden o.m. gevraagd:

1. Voertuig Identificatie Nummer (VIN), ook wel chassisnummer of framenummer genoemd
2. Merk en handelsbenaming voertuig
3. Bouwjaar

Heeft u al een GV plaat? Hou dan het kentekenbewijs bij de hand.

Hoe registreren?
Registratie doet u zelf op de site van RDW, nadat u bent ingelogd via DigiD of E-Herkenning. Per voertuig betaalt u € 18,=. Via de post ontvangt u van RDW een kentekenbewijs/kentekencard. Naast deze registratieplicht is er ook een kentekenplicht; niet alle geregistreerde voertuigen moeten direct een plaat op hun kont. Bepaalde voertuigen met een maximum snelheid tot 25 km./u moeten pas in 2025 een kentekenplaat, maar dus wel in 2021 geregistreerd worden! Raadpleeg hiervoor de RDW site.
Tip: indien u veel voertuigen dient te registreren kunt u de aanvraag bij RDW vanaf 1 april clusteren.

Wanneer registreren?
2021 is een overgangsjaar, ook wel de conversie genoemd. U heeft tot december 2021 de tijd om te registreren.

Kentekenplaat bestellen.
Per voertuig is 1 kentekenplaat aan de achterzijde verplicht. Na ontvangst van de kentekencard kunt u platen bestellen. Wij kunnen dit verzorgen voor € 10,= (prijs per 01-01-2021) per plaat. U kunt via dit Excel bestand de benodigde gegevens invullen en dit mailen naar ons (mailadres: zie bestelformulier). Binnen enkele dagen liggen de platen gereed in Oostburg of Kuitaart.
Opmerking: Hou bij bestelling de scheiding tussen een gele plaat en witte volgplaat goed in de gaten.

APK, naar Belgie, ontheffing aanvragen, kentekenverlichting, driehoek.
Er zijn nog wat vragen over de kentekenregistratieplicht zonder (eenduidig) antwoord.

  • Voor voertuigen met een max. snelheid van meer dan 40 km./u. komt een APK keuring. Onduidelijk is nog in hoeverre voertuigen die (voornamelijk) worden gebruikt voor landbouwdoeleinden aan deze APK-plicht moeten voldoen.
  • Belgische voertuigen voeren zowel vóór als achter een kentekenplaat. Het is nu nog onduidelijk of Nederlandse  voertuigen in België kunnen volstaan met één plaat.
  • Voor voertuigen die niet zijn gekentekend (witte volgplaat) kan geen ontheffing worden aangevraagd aan de wegbeheerder ivm transportbreedte e.d..  
  • Voertuigen die op de openbare weg komen dienen uiteraard te voldoen aan de wegenverkeerswet. Let bijv. op kentekenverlichting.
  • De bekende afgeknotte driehoek mag vervallen als een reflecterend kenteken wordt gevoerd. Of dit verkeerstechnisch verstandig is, is een tweede……….
  • ????
Tot slot.
Er blijven voorlopig nog wat vragen omtrent de registratie. Diverse organisaties zoals de Fedecom hebben regelmatig overleg met de RDW en het ministerie om één en ander vlot beantwoord te krijgen. Zijn er onduidelijkheden bij het registreren van “exoten” dan kunt u dus best even wachten met registreren. Zoals gezegd: u heeft tot eind 2021 de tijd.


Laatste berichten

Overname activiteiten Riemens Mechanisatie

gepubliceerd op: 09/11/2022

Winteronderhoud

gepubliceerd op: 07/11/2022

Nieuwe generatie speciale tractoren T4 F/N/V

gepubliceerd op: 04/11/2021