Nieuws

Nieuwe Kuhn opklapbare frees EL 402 R - 11/01/2017

De Kuhn EL 402 R is een nieuw ontwikkelde opklapbare frees met een werkbreedte van ruim 6 meter. 

De grote rotor met 550 mm doorsnede en 144 carbide-gecoate licht doorgebogen haakse messen zorgt voor een fijn kruimelig zaaibed, zoals noodzakelijk bij speciale cultuurgewassen. De frees is geschikt voor trekkers met een vermogen tot en met 400 pk.

Bij stromingsirrigatie bij vollegrondsgroenteteelt moeten de velden volkomen vlak en egaal zijn. Vlaklegging heeft tijdens de ontwikkeling bijzonder veel aandacht gekregen:

- Voor een perfecte aansluiting tussen twee werkgangen is de keuze gemaakt voor aandrukrollen met een grotere werkbreedte dan de door de rotoren gefreesde breedte. Door de overlap van de rollen wordt rugvorming aan beide zijden voorkomen.

- In het midden van de machine wordt eveneens een overlap bij de verbinding tussen de twee rotoren en twee rollen gecreëerd. De scheiding van de twee rotoren zit namelijk niet in lijn met de scheiding van de twee rollen. Zo is voor de noodzakelijke voorkoming van ruggen gezorgd.

Tijdens de ontwikkeling is er speciale aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van de machine. De aandrijving bestaat uit door Kuhn geproduceerde tandwielkasten met rondpompfunctie van de smeerolie, versterkte aandrijfassen, zware overbelastingkoppelingen, special afdichtingen en versterkte rotoren.
De rotorfrees EL 402 R beschikt over een standaard geleverd controlepaneel. Deze informeert de chauffeur in de trekkercabine wanneer een overbelastingkoppeling aangesproken wordt of wanneer de toegestane olietemperatuur in een van de drie aandrijvingen wordt overschreden.
Met een transportbreedte van maar drie meter na het inklappen en een transportwiel is de rotorfrees EL 402 R perfect voor transport geschikt gemaakt.